Toren aan de Zuidas

In dit project werd een woon- en werktoren van 164 meter hoog op de Zuidas in Amsterdam ontworpen. Bij aanvang van het project lag er al een alternatief voorstel voor de vernieuwing van de infrastructuur die momenteel de Zuidas in tweeën splijt. In dat plan vervangt één enorme bovengrondse meerlaagse ‘Tube’ alle openbaar vervoerslijnen. Een nieuw masterplan voorziet in twee openbare gebieden: Downtown op straatniveau en Uptown bovenop de Tube. De nieuw te ontwerpen toren zal aansluiting vinden op beide niveaus.

De toren moet een landmark voor de Zuidas worden. Daarom moet het een krachtige, herkenbare vorm krijgen die zijn omgeving de baas is. De gebouwvorm is sterk beïnvloed door zijn directe omgeving. De hoofdvorm is ontwikkeld tot een driehoekige plattegrond die zich over een hoogte van 164 meter 60 graden om zijn zwaartepunt draait.

Voor de constructie zijn verschillende varianten beschouwd en er zijn onderweg een aantal onverwachte problemen gerezen die om een oplossing vroegen. Dit constructieve ontwerpproces, dat in elk stadium gekoppeld is geweest aan het architectonische ontwerpproces, heeft uiteindelijk een diagrid constructie in de gevel opgeleverd die gecomplementeerd wordt met een betonnen kern in het zwaartepunt. Met in het werk gestorte betonvloeren worden de beide systemen gekoppeld.
Tussen deze twee hoofdlijnen door raakt het ontwerpproces aan verschillende deelonderwerpen die allen hun weerslag hebben op de toren. Speciale aandacht is er onder andere besteed aan de plinten in Downtown en Uptown, gedragingen van een diagrid en invloeden van een gedraaide gebouwvorm.